Info

 

 

Att köpa valp

Att "bli med hund" ska inte vara ett impulsbeslut! Det är något som ska tänkas igenom ordentligt och man bör ta det på största allvar, för att ha hund ändrar ens liv radikalt - både på gott och ont. Man får en underbar kompis att dela sitt liv med i många år framöver men även en extra individ att ta ansvar för. Frågor man ska ställa sig: Vill alla i famliljen ha hund? Har vi tid för en hund? Hur löser vi det bäst för hunden när vi jobbar eller ska åka på semester? Vill vi ut och gå/träna när regnet står som spön i backen eller när det är 20 grader kallt och täcket känns så varmt och skönt klockan 7 på morgonen?;-)

 

En hund ska rastas flera gånger varje dag varav minst en av promenaderna ska vara en rejäl runda. Hunden ska få använda alla sina sinnen (hörseln, lukten, smaken, synen och känseln) genom en vettig aktivering varje dag. Vad som är vettig aktivering beror bl.a på vilken ras det är.

 

Hunden ska skötas om varje dag. Pälsen ska borstas och hela kroppen ska kännas igenom så allt känns helt och friskt. Genom att känna sin friska hund vet man när den är sjuk.

 

Hunden är ett flockdjur och ska inte utestängas från gemenskapen genom att t.ex tvinga hunden att vara i köket när resten av familjen är i vardagsrummet. Det är numera lag på att den vuxna hunden inte får vara ensam längre än 5 tim/dag men det innebär inte att hunden får rastas efter 5 timmar och sen åter lämnas ensam. När hunden har varit ensam måste man låta den få vara med i gemenskapen. Ut och gå en långpromenad och ha kvalitetstid med din vän!

 

Det tar tid att ha hund men det ger tusenfalt tillbaka!<3

 

När man har beslutat sig för att man har tid för en hund, ska man kolla vilken typ som passar bäst. Har man inte tid och engagemang för en arbetande hund, så köper man inte en brukshund. Man måste titta till sina egna förutsättningar och välja hund efter detta.

 

En annan aspekt är ekonomin. Man betalar en engångsumma när man köper valpen men sen är det en månatlig summa på ca 1000 kr för foder och försäkring. Hunden ska även vaccineras och det behövs även tillbehör samt att man vill gå en kurs osv och då kostar det också pengar. Jag kan dock säga att jag tycker att det är värt alla pengar i världen att ha hund!!!:-)

 

 

Att tänka på innan man skaffar en Cane Corso

Cane Corso är en majestätisk, kraftfull och lojal hund med starka skyddande instinkter. Den har i århundrade varit en arbetande hund och har egenskaper därefter. Man bör tänka på detta och vara beredd på att en typisk corso kräver mycket stimulans och aktivitet. Den är en enastående följeslagare, beskyddare och en fantastisk fyrfota vän. Att äga en Cane Corso innebär dock ett stort ansvar och engagemang på grund av dess storlek, styrka och vilja att skydda. Trots rasens bakgrund och ändamål är Cane Corson en känslig hund och kommer att spegla den kärlek och tillgivenhet som du visar den. Våld föder våld och det finns ingen anledning att "banka på" en corso - den är väldigt känslig för energier och gör sitt yttersta för att vara till lags. Den som söker en corso för enbart sällskap bör besöka en annan kennel än min.

 

 

Första steget mot en egen "Unic" valp

När någon kontaktar mig för ett framtida valpköp rekommenderar jag att de kollar runt hos andra kennlar också, innan de tar sitt slutgiltiga beslut för en "unico" och när beslutet är taget börjar en lång process då vi lär känna varandra. Jag anser nämligen att man inte lär känna sin valpintressent via ett "frågeformulär" utan genom att umgås, så därför erbjuder jag alltid de intresserade att komma på våra träningsträffar och andra event som vi har. Där har de möjlighet att även lära känna mina "gamla" valpköpare. Det är ju faktiskt så att valpintressenterna kan säga sånt som jag vill höra och vice versa men vid ett vardagligt umgänge lär man känna varandra på ett äkta och ärligt sätt.

 

För mig är det en självklarhet att finnas vid mina ungars sida livet ut, så bara för att köpet är slutfört och valpen har flyttat innebär det inte att jag försvinner ut i periferin - de nya ägarna och jag måste alltså trivas med varandra också.;-)

 

Då cane corson är en arbetshund vill jag att valparna aktiveras på ett tillfredsställande sätt. Jag kommer att stötta er och ge träningsråd samt tips på aktiviteter så långt det är möjligt. Jag gör dock ingen skillnad på om ni tävlar eller "bara" tränar för husbehov - jag ställer upp för varje enskilt ekipage oavsett era ambitioner.

 

Känner ni att ni har tid och engagemang för en Unico-valp och att ni vill ingå i ett gäng härliga människor där alla är betydelsefulla? Då är ni välkomna att kontakta mig.

 

 

När valpen är född

Någon vecka efter att valparna har fötts betalar ni en handpenning på 2000 kr. Detta är en säkerhet för oss alla tre; er, valpen och mig. Jag umgås ju med valparna dygnet runt och i olika miljöer och får därför en väldigt bra bild av valparnas karaktärer och kan därmed ge er den valp som passar er bäst. (En aktiv förare ska inte ha en "soffpotatis" och tvärtom...) När valparna börjar visa sina egenskaper, väljer jag ut de som passar era behov bäst. Jag säljer inte valpar efter önskemål på färg - det är rena lyckoträffen om det blir den färg som ni önskar, på den valp som passar er. Jag fotar valparna dagligen och mailar till de ägare som önskar.

När grynen har blivit 4 veckor är ni välkomna hit på ert första besök och då har resan mot ett liv tillsammans med er egna "Unica" corso börjat!<3

 

 

Verktyg och avelsdjur

Avel är ett långsiktigt arbete och för att utvärdera min avel är bl.a mentaltester och röntgen nödvändiga verktyg, så därför betalar jag HD/ED-röntgen samt avgiften för ett officiellt MH. Tidigare beställde jag officiella MH'n genom min klubb men då det var svårt att få till datum som passade "alla", betalar jag nu avgiften när ni genomför MH (eller BPH) på eget initiativ istället. Man kan inte kräva något av en valpköpare; bara ha önskemål och därför har det inte blivit så många MH gjorda som jag hade velat.

 

För mig är det viktigt att avelsdjuren är friska, sunda och mentalt stabila samt innehar starka drifter. Mina egna hundar testas hårt i olika vardagliga miljöer (olika golvunderlag, höga höjder, mörka utrymmen, "överfall", skrammel och höga smällar etc) för att se om de verkligen håller mina mått. Jag vill ha hundar med stor koncentrationsförmåga, en stor "will to please", förighet, social kamplust, en rejäl dos med jaktkamplust och fin bytesdrift. Den är atletisk och starkt byggd. Den är stark i miljöer och nyfiken/undersökande. Cane corson är ju en vakthund så självklart ska även det finnas.;-)

 

 

När valpen levereras är den

# Minst 8 veckor gammal

# SKK-registrerad

# Vaccinerad (vill ni även ha ett pass till hunden, fixar jag det till självkostnadspris)

# Chipmärkt

# Veterinärbesiktad max 7 dagar före leverans

# Avmaskad 4 gånger

# "Dolda fel"-försäkrad i 3 år

# Bil- & koppelvan

# Miljötränad, socialiserad och hanterad

 

 

En Unico-valp säljs enligt Svenska Kennelklubbens köpeavtal med fullständiga garantier samt uppfödarstöd i form av årligt kennelläger, träningshjälp, lydnad- & brukskurser och "dygnet runt"-support. När ni ska på semester, finns det möjlighet att lämna er hund hos mig - den mottas alltid med glädje!<3

 

Ibland tar sig livet andra vändningar än man önskar och man kanske tvingas att omplacera sin hund, då vill jag givetvis få hjälpa till med detta. Om vi inte hittar en ny ägare direkt, så får hunden flytta hem till "mormor Unico" under tiden.

 

I köpet ingår

# För er som vill, håller jag föreläsning om beteende, hundens kroppsspråk samt de olika mognadsfaserna innan ni hämtar hem valpen

# Foderkit från Royal Canin

# Koppel, halsband, snuttefilt och en stor påse av "mormors" helsvenska, lufttorkade hundgodis såklart! ;-)

# Pärm med information om er valp, träningstips och andra nyttiga upplysningar

# Betalning av HD/ED-röntgen (upp till 1000 kr om den görs före hunden blir 24 mån)

# Betalning av ett officiellt MH-test eller BPH.

Jag har kennelträff en gång om året men återkommande träningshelger under hela året. Det finns även möjlighet att gå valpkurs (vilket hos mig innebär att vi tränar på vardagliga saker såsom; möten av främmande människor och hundar, "träning" i stadsmiljö, åka buss/tåg etc men även lydnad såsom; inlärning av "bra", inkallning osv.

När valparna har blivit äldre erbjuder jag även kurser i tävlingslydnad, personspår och viltspår samt aktiveringskurs för er som vll ha tips på roliga övningar som aktiverar hunden utan inblandning av "seriös" dressyr.

 

Som valpköpare är ni alltid välkomna att kontakta mig; jag ser hellre att ni ringer en gång för mycket...

 

 

Om mig

 

Jag är uppvuxen i en familj där hunden alltid har stått i centrum och mitt intresse att arbeta med hund grundlades tidigt. Mina två första hundar var golden retrievers men i slutet av 80-talet kom schäfern in i mitt liv och blev "min" ras i drygt 15 år. Jag var en oerhört aktiv utställare och tävlade även bruks med schäfrarna under många år samt var krigsplacerat hemvärnsekipage med ett par av mina schäferkillar.

 

I och med Gizmies viltspårchampionat fick jag förfrågan om han är tillgänglig för eftersök och det är han ju såklart; så nu ingår vi i olika jaktlag som eftersöksekipage och därmed är viltspårning en stor del av vår vardag nuförtiden. För mig är viltspårning inte bara en kul aktivitet som hundarna älskar, utan även mitt sätt att hjälpa skadeskjutna djur så att de snabbt hittas och slipper lida för mycket.

 

Jag har arbetat aktivt med hund sedan 1989, både privat och som instruktör inom SBK samt som dressör inom Flygvapnet, och den givna rasen har varit schäfer. I början av 2000-talet kom jag dock i kontakt med Cane Corson och blev oerhört imponerad av denna atletiska moloss. Jag trodde aldrig att jag skulle byta ras men jag har inte ångrat mig en sekund; det kommer alltid att finnas en corso vid min sida!

 

 

Varför avel?

Det här med uppfödning var inte nåt som jag gick och drömde om utan det var mer ett bananskal - eller utmaning, kanske jag ska säga... När jag tittade runt efter min första corso-valp insåg jag att de flesta av uppfödarna inriktade sig mest på utställning och eftersom jag har rötterna i bruks & tjänstehundsdressyr och Cane Corson är en arbetande hund, så tänkte jag att det vore väl konstigt om det inte gick att få fram riktigt bra arbetshundar. Sååå, jag stack ut hakan och gav mig den på att jag skulle testa.;-) Avel är ett mycket långsiktig arbete så det lär inte visa sig i den första generationen om jag lyckas eller ej - dessutom beror mycket på hur väl ägarna förvaltar materialet, om man kan uttrycka sig på det viset. Jag ansökte om kennelnamn nånstans 2003 och jag fick skicka in många olika förslag eftersom det redan fanns liknande varianter av mina namnförslag. Tömd på fantasti lade jag det på hyllan ett tag men plötsligt slog det mig; Unico ska jag ha som prefix eftersom alla individer är unika!:-) Det gick igenom och jag fick FCI-nr: 20050701!

 

Det här med avel är inte lätt och det är ett ansvar utöver det vanliga. Det är inte bara att föda upp en kull valpar och sen är det bra med det, utan man gör sitt yttersta för att få fram friska, sunda och rastypiska valpar som man har ansvar för hela deras liv. Valpköparna ska kunna ringa närsomhelst på dygnet om det uppstår frågor eller kanske problem. Man väljer nog själv om man vill ha nära kontakt med sina valpköpare eller inte men för mig finns inga alternativ; så jag ser mina valpköpare som mina vänner och vi umgås mycket och ofta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Every once in a while, a dog enters your life and changes everything

Om Unico

A-kullen såg dagens ljus i maj 2006 och efter det har det blivit ungefär en kull om året. Jag väljer mina avelsdjur med största omsorg och meriterna gör inte djuren till bättre avelsdjur så när jag väljer vilka som ska paras utgår jag ifrån individerna samt tittar både bakåt och åt sidled hos föräldradjuren. Jag anser även att valparnas första tid i livet är av enorm vikt och för att ha ork och engagemang till samtliga valpar så har jag valt att inte ha någon "valpfabrik" - avel handlar ju till syvende och sist om att förbättra och inte föröka.

 

Mitt mål med aveln är att till största möjliga mån bibehålla rasens ursprungliga karaktär. Cane Corson är en ras med goda arbetsegenskaper och eftersom mitt intresse är att arbeta med hund, gör jag mitt yttersta för att få fram valpar med stor arbetsvilja och starka drifter. Den är framavlad till att vara en bra arbetskamrat till sin ägare, vilket innebär att den ska ha en vilja att samarbeta.

 

Avel är ett långsiktigt arbete och målet är att varje kull ska bli bättre än den förra. Så här långt har kullarna fått bättre och bättre arbetsegenskaper så förhoppningsvis kommer det inga soffhundar ifrån Unico utan hundar som håller igång.:)

En förutsättning för att valparna ska utvecklas till bra individer är dock att ägarna engagerar sig i dem och fortsätter att utveckla deras anlag samt tar till vara på valparnas egenskaper. Jag sätter alltså stort värde på er valpköpare och ger er min fulla support vad det gäller "vardagsliv", dressyr, tävling och utställning. Utan er existerar ju inte kennel Unico.

 

Jag är medlem i SKK och följer givetvis deras hälso- & avelsrekommendationer, jag har även gått SKK's Uppfödarutbildning.

 

 

Hälsan på Unico-valpar över 2 år, fram till 2011:

100 % röntgade

100 % ED 0

37 % HD A (7 st)

21 % HD B (4 st varav 2 A/B)

32 % HD C (6 st varav 4 B/C)

10 % HD D (2 st)

 

10 % (2 st) med cherry eye

10 % (2 st ur samma kull) med furunkulos

 

Genomförd MH

21 % (4 st)

 

 

 

"He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion." (Anonymus)

Hundens budord

 

Jag lever i ungefär 15 år - tänk på det innan du skaffar mig.

 

Varje gång du lämnar mig, betyder sorg för mig.

 

Du har ditt arbete, dina vänner, dina nöjen - jag har bara dig.

 

Tala med mig fastän jag inte förstår orden; jag blir glad bara av att höra din röst.

 

Ge mig tid att förstå vad du begär av mig. Gör mig lycklig, för du är hela mitt liv.

 

Var inte arg på mig för länge åt gången och lås inte in mig som straff.

 

Innan du slår mig; tänk på att mina tänder kan krossa din hand men jag använder inte min styrka mot dig.

 

Kom ihåg att jag aldrig glömmer hur du är mot mig.

 

När du blir irriterad på mig för att du har bråttom, så tänk på att jag kanske är sjuk, trött eller deppig.

 

Tan hand om mig när jag blir gammal; kom ihåg att även du blir gammal en dag.

 

Var hos mig när jag har det svårt, allt blir lättare bara jag har dig hos mig...

 

 

 

 

 

 

Cane Corso genom mina ögon

Cane Corso är en vakthund, vilket innebär att det är en arbetande hund! Den är pigg, alert och sover alltid med ett "öra öppet". Den alarmerar högt och ljudligt men tar inte till mer än nöden kräver. Vid skarpa lägen backar den dock inte för att utföra ett avvärjande! Den har sedan urminnes tider använts vid jakt och har en utpräglad jaktlust och mycket bra nosarbete. Den är lojal mot sin förare och utser oftast en i familjen som sin ledare. Den är ganska förarvek mot sin ägare, nonchalant reserverad mot främlingar och stark i miljöer. Corson älskar att följa med överallt och är en väldigt allround hund som passar till många olika aktiviteter. Den trivs inte med att vara enbart sällskaphund utan vill ha och behöver en uppgift i livet. När en Corso är understimulerad blir den inte fysiskt stressad utan det visar sig oftast genom en beteendeförändring istället. Det är en oerhört lättdresserad hund som lär sig kommandon och moment väldigt snabbt - den lär sig även "felen" lika snabbt.;-) Corson är en mycket smart arbetshund och man behöver ligga en tanke före dem hela tiden, för att inte bli bortdribblad. Jag anser inte att Corson lämpar sig som "förstagångshund" utan kräver en erfaren och kunnig ägare.

 

De är signalstarka och väldigt känsliga för energier. De har en stor "will to please" och gör vad de kan för att vara sina ägare tillfreds. En corso har stort förtroende för sin sunda, starka ledare och sköter man sig (i deras ögon) så har man en vän för livet som går genom eld och vatten för en, men om man missköter sig så att de tappar förtroendet så krävs det mycket och hårt arbete för att återfå samma fina relation igen.

 

De är sällan sjuka och de är väldigt oömma så man bör lära sig att känna igen sin friska corso för att förstå att den är sjuk. De är väldigt tåliga i sin kroppskonstellation och de leker hårdhänt med varandra. Jag rekommenderar inte att ha hane-hane eller tik-tik eftersom de gärna ser sig själva som ledare inom den fyrbenta flocken. Den är dock generellt sett inte dominant mot sin människoflock utan innehar ett stort bultande guldhjärta för sin familj!

 

Cane Corso, det finns inga andra alternativ! <3

 

 

Lite Cane Corso-historia

Cane Corso är en mycket gammal typ av brukshund som har funnits i omkring två tusen år. Den är en klassisk moloss men kallas ofta och felaktigt för Mastiff. I antiken trodde de att Corson var en blandning av hund och tiger - det säger en hel del om karaktären på dåtidens Corso.

 

Betydelsen av namnet Corso är fortfarande osäker. De mest betrodda och äldsta dokumentationerna är att det kommer från latinets COHORS som betyder beskyddare av mark och gård. Det betyder alltså att en av dess uppgifter har varit att vakta jordbrukaren som behövde en beskyddare åt sig, sin familj, gårdens djur osv. En annan viktig uppgift Corson hade var att driva, jaga in och hålla fast oxar och kor. Corson hade många olika funktioner och pga dessa kallades samma ras, för olika namn.

Cane da pagliaio = vaktade halmstackarna, som inte bara var till värde som föda utan där kunde även gömmas värdeföremål som hundarna vaktade mot tjuvar. En sådan här typ av Corso skulle vara väldigt aggressiv och vara alert dygnet runt.

Cane da capraio = vaktade getter. Getägaren levde ofta som "laglös" och behövde ha hundar som var mycket aggressiva och som kunde skydda honom. Han lät därför hundarna bo i en mörk håla, avskärmade från människor för att göra den farlig för alla som kom i närheten av dess ägare.

Cane da porcaio = hjälpte svinaherden. Denna typ av Corso användes till vakt (mot rovdjur och tjuvar), personskydd och jakt.

Cane da macellaio = hjälpte slaktaren att flytta kor och tjurar från boskapsmarknaden till slakthuset. Om slaktaren misslyckade att döda tjuren direkt, fanns Corson där för att hålla fast tjuren genom att bita den i mulen. Den skulle även kunna driva och mota boskapen om de var på väg åt fel håll.

Il dogo = jakthunden. Corson användes till jakt på björn, varg, lodjur, mård och vildsvin. Det var en hård uttagning av jakthundar - de som inte höll måtten avlivades. Färgen på jakthunden skulle vara brindle och hunden skulle ha starka, breda käkar. Jakthunden skulle kunna hitta, jaga ifatt, hålla fast och ibland även kunna döda bytet.

 

Mycket dokumentation tyder också på att Corson användes som krigshund. Den militära användningen av Corsi var såpass utbredd att det fanns stora kennlar som födde upp hundar enbart till strids/krigshundar. Förutom att vara vakt- & krigshundar, användes de även som mycket bra jakthundar på storvilt. De användes speciellt som snabba spårhundar på t.ex vildsvin. Användningen av Corsi var främst som vakthund, boskapsdrivare, jakt- & spårhund på rovdjur men även klövvilt, som krigshund och även för personskydd.

 

 

Cane Corson har överlevt många och svåra tider från romartiden fram till nutid och detta genom enbart tack vare sin förmåga att arbeta och sin överlevnadsinstinkt. Människor behöll Corson då det var värdefulla arbetshundar med fantastiska egenskaper. På den tiden höll man sig enbart med hundar som kunde göra nytta för människan och inte som idag, då vi har hund som sällskap.

 

Det sägs att Corsons förfäder är molosser av Epirus och Canis Pugnax från Rom. Dessa var romerska kamphundar från förlustelsens Colosseum. Aggression och naturlig kampdrift var nödvändigt för att utan tvekan kunna anfalla med en överraskande och rejäl kraft.

 

I takt med att människor började nyttja hundar med bruksegenskaper utvecklades rasen till att bli mer flexibel och användbar.

 

De ägare som levde med sin corso dag och natt utvecklade en mycket nära relation och de förstod varandra, utan någon form av utbildning/dressyr.

Dessa ägare tränade hundarna, var och en på sitt eget sätt. Ofta skulle hunden lyda någon sorts hemlig signal från ägaren, t.ex en höjning av ett ögonbryn eller viftande med ett finger. Det är helt annorlunda från hur vi tränar våra hundar idag. Corson skapar ett väldigt nära samarbete och relation med sin ägare och vill helst vara med sin husse/matte så mycket det går.

 

När det italienska jordbruket moderniserades och användning av vapen vid jakt ökade, minskade den traditionella användningen av Corsi och detta är nog den största anledningen till att rasen drastiskt minskade efter andra världskriget.

 

På 70-talet riskerade Cane Corson att dö ut. Rasen var inte välkommen hos de andra hundentusiasterna och reducerades därför till ett mycket lågt antal individer.

 

Paulo Breber, som var en entusiastisk hundälskare, aktivist, professor och forskare i italienska traditioner, publicerade en mycket uppmärksammad artikel i ENCI's officiella tidning, 1976, och i samband med denna startades en räddningsaktion för rasen.

 

1983 grundades SACC (Società Amatori Cane Corso) och organisations främsta syfte var att rädda rasen och bevara dess egenskaper.

 

Breber hade själv valt ut sina 18 Corsi från olika regioner i Apulien, Kalabrien och Bari. Alla hade de egenskaper som en Corsi skulle ha, och de var mer eller mindre av samma typ. Breber visste mycket om bakgrunden hos sina hundar utifrån vad alla jordbrukare berättade. Hans första kull var Tipsi och Dauno. Avkomman Basir fick stå modell för rasens första rasstandard. Genom selektiv avel skulle Paulo Breber komma att rekonstruera rasen.

 

I rasstandardens utgåva, och även i den som skrevs för godkännande av ENCI, stod det att Cane Corson skulle skiljas ut från den andra italienska molossen; Mastino Napolitano. En av skillnaderna var bettet och därför skulle Corson ha tight underbett. Tångbett tolererades enbart, även om den och saxbett var vanligare.

 

1992 bestämde ENCI att registrera Corso-kullar efter föräldrar som hade bedömts och godkänts av domare på utställning. Detta ledde till en strid ström av blodslinjer och olika typer av Corsi - många var inte ens rasrena. Rasen var trots allt relativt okänd för ENCI's domare på den tiden.

 

Allt sparades i ett inofficiellt register som kallas Libro Apperto. All information blev sedermera till officiella handlingar när rasen fick sitt godkännande av ENCI i januari 1994. Många av rasens eldsjälar menar att "bristande entusiasm för rasen som den borde vara, oansvar, lögner och full medvetenhet om att det korsades in flera raser för att öka antalet individer, har SACC ensam ansvar för".

 

Ökningen av antalet kullar var i det närmaste okontrollerbar och som en följd av detta blev det en minskning av den genomsnittliga kvaliteten på avkommorna. Pga detta gick det från några tiotals valpar per år upp till 2500 om året.

 

1996 användes CH Boris som modell för bevarandet av rasens särdrag och utseende. Senare samma år, erkändes Cane Corso som ras av FCI. Detta gjorde att folk strömmade till Italien för att köpa en Corso-valp och köpet blev ofta gjort med bakgrund av bristande eller falsk information.

 

Många köper en valp efter föräldrar som har massa utställningstitlar eftersom de tror att de får en riktigt bra valp. De är omedvetna om att en utställningschampion inte nödvändigtvis betyder att det är en bra eller ens en riktig Corso de har framför sig. Det finns tydliga bevis på att det används Boxer, Bullmastiff, Dogue de Bordeaux, Rottweiler och Mastino Napolitano i aveln med Corso...

 

Det finns så många olika raser inblandade hos Corso så att det nästan blivit omöjligt att veta säkert vad som ligger bakom. Rasen har blivit oerhört populär på så kort tid att alltför många ser sin chans att få en bit av kakan. Många ser sin avel som en guldkalv, att krama ur så myket pengar som möjligt ur.

 

En rustik och "äkta" Corso är svår att hitta, och en sån är värd mycket idag. Nästan varje dag finns det några entusiaster i Italien som letar för att hitta dem.

Basir som var "urcorson" hade många bra kvaliteter. Han hade tight underbett och därför var det också skrivet att det var önskvärt i standarden. Genomsnittet i Basirs kull hade dock inte underbett. Énligt Breber hade de flesta Corsi saxbett och underbettet var därför inte definierat i standarden. Standarden skulle vara (och bör fortfarande vara) saxbett, tångbett eller tight underbett. Många Cane Corso har dock bett som en Engelsk Bulldogg eller Dogue de Bordeaux.

 

I böcker från 80-talet kan man se bilder på urtypens Corsi och det är nästan otroligt att det är samma ras som den vi har idag. De äldre bilderna visar tydligt typiska funktioner. Det var inte många som hade de runda huvuden och bett som många har idag.

 

Paulo Breber skulle ha en praktisk standard och han skulle ha tester på avelshundar, praktiska prov och mycket mer. Cane Corso är inte enbart en utställningshund! Den är och har alltid varit en arbetande hund. Den bör användas till de uppgifter som den har egenskaper för men hur många finns det som gör det idag? Lyckligtvis har inte alla de som har en Cane Corso, verkligen en riktig Corso - om du förstår vad jag menar? Du vet vad en Corso är, när du har en...

 

Corso Pugliese

Denna typ av Corsi är den korrekta ursprungliga Corso utan inblandning av andra raser i modern tid. Den är utvecklad genom selektiva avsprogram (så gott det går) hos personer med anor från Apulien.

Detta är den Corso som Paulo Breber började med, och skulle utvecklas enbart baserat på Ortognato individer. Cico är klubben som arbetar för att skydda särpräglade Corso genom tester, samlingar, och med Paulo Breber som tidigare president. Startat av Massimo Maschio. Allt material från Breber finns på den här klubben. Gamla opublicerade bilder och berättelser som är viktiga för rasens moderna historia.

 

Fritt översatt från artikel av: Hactor Svelland.

 

 

Rasstandard Cane Corso

FCI #343

Ursprungsland: Italien

Användningsområde: Vakthund

Bakgrund/ändamål: Rasen härstammar främst från de gamla romerska molosserhundarna. Från att tidigare varit spridd över hela Italien har rasen under senare århundraden bevarats i och runt regionen Apulien i södra Italien. Rasnamnet kommer från latinets "cohors", som betyder "försvarare och väktare av gården".

Helhetsintryck: Cane Corso skall vara en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Den skall ha kraftfull och torr muskulatur.

Viktiga måttförhållanden: Huvudets längd skall närma sig 36% av mankhöjden.

Rasen skall vara något längre än den är hög.

Uppförande/karaktär: Cane Corso är väktare av egendom, familj och boskap. Rasen är synnerligen vig och den är lättlärd. Förr användes den till att driva boskap och till jakt på högvilt.

HUVUD

 

Huvudet skall vara stort och typiskt för en moloss. Skallens och nosryggens plan skall vara något konvergerande.

Skallparti: Skallen skall vara bred. Vid okbågarna skall bredden vara densamma eller något överstiga skallens längd. Skallen skall vara konvex i sin främre del för att sedan bli tämligen flat i förlängningen mot nackknölen. Pannfåran skall vara markerad.

Stop: Stopet skall vara markerat.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara svart och stor med stora, vida näsborrar. Den skall ligga i linje med nosryggen.

Nosparti: Nospartiet skall vara tydligt kortare än skallen (nosparti och skalle skall förhålla sig som 1:2), kraftigt och kvadratiskt. Det skall vara nästan lika brett som långt med parallella sidolinjer. Nosryggens profil skall vara rak.

Läppar: Läpparna skall vara måttligt nedhängande och täcka underkäken så att nospartiets nedre profil bildas av läpparna.

Käkar/tänder: Käkarna skall vara stora, kraftiga och böjda. Svagt underbett. Tångbett tolereras.

Ögon: Ögonen skall vara medelstora, ovala, svagt framträdande med rakt framåtriktad blick. Ögonkanterna skall vara väl åtliggande. Ögonfärgen skall vara så mörk som möjligt i harmoni med pälsfärgen. Uttrycket skall vara intressant och uppmärksamt.

Öron: Öronen skall vara trekantiga, hängande och vara högt och brett ansatta, väl ovan okbågarna. Kuperade har öronen nästan alltid formen av en liksidig triangel.

 

KUPERING AV ÖRON ÄR FÖRBJUDET I SVERIGE

 

Hals: Halsen skall vara stark, muskulös och lika lång som huvudet.

 

KROPP

 

Kropp: Kroppens längd skall något överstiga mankhöjden. Kroppsbyggnaden skall vara kraftfull men inte undersätsig.

Manke: Manken skall vara markerad och högre än korset.

Rygg: Ryggen skall vara plan, mycket muskulös och stram.

Ländparti: Ländpartiet skall vara kort och starkt.

Korset: Korset skall vara långt, brett och svagt sluttande.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara välutvecklad i tre dimensioner och nå till armbågarna.

Svans: Svansen skall vara tämligen högt ansatt och mycket tjock vid roten. I hemlandet är den oftast kuperad vid fjärde kotan. Under rörelse bärs den högt, men aldrig rullad eller rakt upprättstående.

 

EXTREMITETER

 

Framställ

Skulderblad: Skulderbladen skall vara långa och snedställda. Skuldrorna skall vara mycket muskulösa.

Överarm: Överarmarna skall vara starka.

Underarm: Underarmarna skall vara raka och mycket kraftiga.

Handlov: Handlovarna skall vara elastiska.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara elastiska.

Framtassar: Framtassarna skall vara som kattassar.

 

Bakställ

Lår: Låren skall vara långa och breda med konvex bakre linje.

Underben: Underbenen skall vara starka och torra.

Has: Haslederna skall vara måttligt vinklade.

Mellanfot: Mellanfötterna skall vara kraftiga och seniga.

Baktassar: Baktassarna skall inte vara fullt lika kompakta som framtassarna.

Rörelser: Rasen skall röra sig med långt steg. Traven skall vara utsträckt. Trav är den gångart rasen föredrar.

Hud: Huden skall vara tämligen tjock och ganska stramt åtliggande.

Päls: Pälsen skall vara kort, glansig och mycket tjock med någon underull.

Färg: Svart, blygrå, skiffer, ljusgrå, ljust fawn, hjortröd och mörkt fawn, brindle. Den svarta eller grå masken hos fawnfärgade och brindlefärgade hundar skall inte sträcka sig över ögonen. En liten vit fläck i bringan, på tåspetsarna och nosryggen tolereras.

Storlek

Mankhöjd: Hanhund: 64-68 cm, Tik 60-64 cm. En avvikelse på +/- 2cm tolereras.

Vikt: Hanhund 45-50 kg, Tik 40-45 kg.

Fel

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

Allvarliga fel

Skallens och nosryggens plan är parallella eller konvergerar för mycket.

Nosparti där sidorna konvergerar.

Nostryffel som delvis saknar pigment.

Saxbett; uttalat underbett.

Svans som är ringlad eller vertikalt buren

Kontinuerlig passgång i trav.

Storlek över eller under angivna mått.

Diskvalificerande fel

Skallens och nosens plan divergerar.

Nostryffel som helt saknar pigment.

Nosrygg som är konkav eller konvex, s.k. romersk näsa.

Överbett.

Ögonkanter som helt eller delvis saknar pigment.

Blå ögon.

Skelögdhet.

Svanslöshet; medfödd eller förvärvad kort svans.

Päls som är medellång, slät eller har fransar.

Färger som inte finns upptagna i standarden samt stora vita fläckar.

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

 

Testiklar; hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.